Tilamme tarina alkaa Pellonpään tilaan kuuluneesta Tarvoniitystä. Pihapeltojemme tilalla oli 1900-luvun alussa isäni äidin kotitilaan Pellonpäähän kuuluneita niittyjä. Mummuni käytti lapsena lehmiä laiduntamassa näillä niityillä kotitilaltaan Lehtolan kylän puolelta (reilun 3km päästä!).
Myöhemmin, mentyään pappani kanssa naimisiin, Tarvola lohkaistiin heille ja niityn laitaan he rakensivat 1946 valmistuneen talonsa. Alkuun tila toimi perinteisenä monipuolisena pikkutilana. Tilalla on ollut 50-60-luvuille asti lampaita sikoja, hevonen ja tietysti myös lehmiä. 1950-luvulta lähtien tilalta on myyty maitoa meijeriin, ensin Karstulan osuusmeijerille ja myöhemmin, aina kevääseen 2023 saakka Valiolle.
Isäni aloitti tilan yrittäjänä 1970-luvun lopulla ja hänen aikanaan tila hiljalleen laajeni keskittyen yhä vahvemmin maidontuotantoon. Navettaan tehtiin 1985 isompi remontti ja laajennus, jolloin 6 lehmän navetta muutettiin 14 lehmän navetaksi.
Minä, eli Sanna, aloitin tilanpidon 2017, jolloin maidontuotantoa hieman lisättiin remontoimalla lisää lehmäpaikkoja olemassaolevien seinien sisälle. Samalla muun muassa lehmien parret uusittiin ja nuorkarjalle sekä umpilehmille tehtiin pihatto vanhaan heinäkuivuriin navetan yhteyteen.
Melko pian tilakaupan jälkeen maidontuotannon näkymät alkoivat heikentyä entisestään, ja ajatuksissa alkoi kyteä ajatus tuotantosuunnan muuttamisesta. Muutaman vuoden pohdinnan jälkeen oli selvää, että mansikantuotanto olisi tuleva suunta. Ensimmäiset mansikan taimet tilalle istutettiin keväällä 2021 ja ensimmäinen sato niistä saatiin kesällä 2022. Tarkoitus on lisätä mansikka-alaa hiljalleen vuosittain ja mietinnässä ovat myös muut marjat ja puutarhakasvit.
Lypsylehmät olivat tilalla kevääseen 2023 asti, jonka jälkeen navetta muuttuu lihahiehojen kasvatuspaikaksi; eihän sitä ilman nautoja osaa olla! Hiehonkasvatuksen avulla saadaan nurmi pidettyä järkevästi mukana viljelykierrossa ja laidunnuksen avulla ylläpidettyä luonnon monimuotoisuutta. Lisäksi naudat tuottavat arvokasta lantaa pelloille, jolla saadaan maaperä pysymään hyvinvoivana. Ja onhan laiduntavien eläinten katselu mitä terapeuttisinta puuhaa!
Tilan tarina
Tilan pihapiiriä vuonna 1964
Nykyisin tilalla asuvat lisäkseni tilan ulkopuolella työskentelevä mies Timo, tutummin Topi, sekä lapset Aino (2015) ja Juho (2018).
Tilalla asustaa myös 4 kissaa: Hynynen, Vihtori, Hilma ja Selma sekä pieni kanaparvi kukkoineen.
Minulle luonto ja eläimet ovat olleet lapsesta asti "se juttu", joten maatalous alana oli melko selvä valinta, vaikkei tilan jatkaminen itsestään selvää ollutkaan. Parasta työssä on luonnon läheisyys; vuodenaikojen vaihtelu kevään kiireistä ja kasvun ihmeestä talven pakkasiin rauhoittumisineen. Myös lintujen tarkkailu on ollut tärkeä harrastus lapsesta asti, ja tässä työssä sitä pystyykin harrastamaan töiden ohessa. Onnenlaakso onkin monipuolinen lintukohde! Koulutukseltani olen agrologi (YAMK).